Wel of geen foto op je CV zetten?

Eerst was het geen foto op je CV!  

De algemene overtuiging in Nederland was dat foto's gewoonlijk niet moeten worden opgenomen in een CV als het de focus legt op op kenmerken zoals leeftijd, geslacht, etniciteit etc.. Deze verhogen de kans dat je wordt gediscrimineerd op deze punten. Het verschuift de focus van de harde criteria naar de minder belangrijke punten. 

Maar.. 

Het probleem is dat met de opkomst van social media, deze keuze steeds onlogischer wordt, omdat 55 procent van de werkgevers (blijkt uit onderzoek van CareerEvents) de kandidaat checken middels sociale media-profielen, die waarschijnlijk de werkgever toegang geeft tot ten minste twee foto's van elke kandidaat.

Dus wel een foto op je CV?  

Betekent dit dat het daarom altijd goed is om een foto in je CV op te nemen? Nou, zover zijn we nog niet, want voor veel mensen voelt het nog steeds niet comfortabel om een foto het CV te plaatsen en dan moet je het gewoon niet doen. Daarnaast gebruiken sollicitatie kandidaten vaak hele slechte onprofessionele foto's. Foto's zijn soms van slechte kwaltiteit of geven een compleet verkeerd beeld. Dan kan je beter geen foto plaatsen.  

Een professionele CV foto 

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Wanneer je kiest voor een foto op je CV, kies dan voor een professionele foto. Deze kan je alleen laten maken door een professionele CV fotograaf. Komen jou sterkte punten op de foto naar voren? Straal je enthousiasme en energie uit? 

 

Reactie klant:

" Eigenlijk snap ik niet waarom mensen hier zo tegen zijn. Zo'n 35 jaar geleden was ik ook eens op zoek naar een nieuwe baan en toen werd in iedere vacature advertentie gevraagd om een pasfoto mee te sturen. Daar kon je natuurlijk wel een beetje omheen draaien door in de brief te melden dat je op dat moment geen goede foto in huis had, maar toch... Ook toen wilde men toch al weten wie men voor zich had?" - anoniem 

Reageren?