Dress to impress!

Een belangrijk punt in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek, namelijk: hoe je er uit ziet. Klinkt misschien een beetje oppervlakkig, maar het bepaalt wel de eerste daadwerkelijke indruk die je geeft.

Functie

Bij het kiezen van de kleding, en voor vrouwen de make-up, is het belangrijk om na te denken voor welke functie je naar een bedrijf gaat. Ga je veel zakelijk contact leggen met klanten? Dan is het belangrijk om na te denken over hoe zakelijk het bedrijf is. In sommige gevallen is het verstandig om in pak te gaan, in andere gevallen is business casual meer geschikt. Dan kleed je jezelf nog steeds netjes, maar is het iets minder formeel.

Voor functies waarbij je alleen op kantoor zit en vrijwel geen direct/face-to-face contact hebt met klanten, kom je er ook mee weg om dagelijks jeans te dragen en nog iets meer casual gekleed te gaan. Daarnaast bestaan er ook nog genoeg functies waarbij je helemaal niet hoeft te letten op je kleding. Desondanks is het tijdens een sollicitatie je netjes te kleden. Dit geeft een goede eerste indruk af. Hoe ver je hier in moet gaan, hangt af van de functie waar je op solliciteert en het bedrijf waar je bij solliciteert.

Kleuren

Geloof het of niet, kleuren spelen een belangrijke rol bij de eerste indruk. Onbewust leggen mensen verbindingen tussen kleuren en betekenissen, ook bij de kleding die je aan hebt. Denk dus ook na over wat je wilt uitstralen tijdens zo’n eerste gesprek. Wil je overkomen als een betrouwbaar iemand? Dan is bijvoorbeeld blauw altijd een goede keuze! Hieronder is een afbeelding te zien die laat zien welke connecties mensen (in de Westerse wereld) vaak maken bij bepaalde kleuren. Hoewel dit gericht is op het ontwerpen voor online, zou je dit ook prima kunnen doorvertalen naar je kleding.

dress-to-impress-cv-voorbeeld

Ons advies? Vermijd te veel zwart tijdens zo’n eerste gesprek. Een van de woorden bij deze kleur is powerful, maar dat zou dus opgevat kunnen worden dat jij iemand bent die daar wilt komen om de boel over te nemen. Hoewel dit altijd nog je droom of ambitie kan zijn, is dat niet wat je op een eerste gesprek wilt uitstralen, want daarmee kan je de recruiter juist afschrikken. En dat is toch niet wat je wilt?

Kijk zelf ook een online rond wat je kunt vinden over kleuren en de relaties die men daarmee legt. Wie weet helpt het je wel met het bepalen van je outfit!

Een laatste tip: Dress to impress! Het is beter om overdressed te zijn dan underdressed.

Bron: sandraluikens.nl

Slimme Sollicitatietips: 

8 tips om te leren van een mislukte sollicitatie 
5 tips voor de voorbereiding van een sollicitatiegesprek 
Opbouw van je sollicitatiebrief 
Brief en CV in dezelfde stijl!