Werkloos zijn, wat nu?

Werkloos zijn, wat nu?

Werkloos zijn, het kan ons allemaal overkomen!

Je baan verliezen is één van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Tegen je eigen wil in zit je thuis en moet je verplicht een aantal sollicitatiebrieven schrijven waar je helemaal geen zin in hebt. Je verlangt terug naar. Het kan ook zijn dat je er vrede mee hebt, je deed toch niet echt datgene waar je helemaal blij van werd. Dan is dit een mooie kans!

In welke situatie je ook zit, het komt goed! Wij geven je hierbij alvast verschillende tips en handvaten om deze tijd goed door te komen! 

1. Ontwikkel routine 

Hoe verleidelijk het ook is om de hele dag in je bed te blijven liggen, probeer zoveel mogelijk vast te houden aan je oude routine. Als je normaal gesproken om 7 uur je bed uit springt, een douche neemt en vervolgens voor jezelf een kopje koffie zet, blijf dit dan doen. Alleen in plaats van daarna naar je werk te gaan moet je nu een andere invulling gaan geven aan je dag. Maak bijvoorbeeld een stevige wandeling. 

              Werkloos_CV-Voorbeeld.nl

2. Onderhoud contacten 

Wie weet wat sommige contacten voor je kunnen betekenen! Geef in gesprekken aan dat je werkloos bent en op zoek bent naar een uitdagende baan, vertel ze vooral zo specifiek mogelijk waar je interesses liggen. Wie weet heb jij binnen de kortste keren via via die leuke baan te pakken!

Tip: plaats een oproep op Facebook en/of Linkedin.

3. Aangeven als werkloos zijnde 

Vergeet niet aan te geven aan de overheidsinstantie dat je werkloos bent. Je kunt namelijk een WW-uitkering aanvragen binnen een week na werkloosheid, dit geeft je financieel iets meer rust. Weet je al eerder dat je werkloos zult gaan worden, dan kan je dit vanaf dat moment aangeven.

4. Maak een begroting 

Nu er een WW-uitkering (of misschien wel helemaal niets meer) binnenkomt is het verstandig om je financiële plaatje eens op een rijtje te gaan zetten. Wat heb ik nog? Wat komt er maandelijks binnen en wat gaat er maandelijks uit? Zo kun je kijken of je rond kunt komen. Lukt je dit niet? Dan moet je creatief gaan boekhouden: luxe uitgaven moeten worden geschrapt en de dagelijkse boodschappen kunnen misschien wel wat goedkoper ergens anders worden ingekocht.

Wist je dat: je er een beter mens door wordt? Ja echt, je gaat alles weer veel meer waarderen!

5. Blijf sociaal

Je moet besparen: daar gaan je leuke dagjes uit met vrienden en vriendinnen! Het klopt je kunt nu misschien niet meer zo vaak eten buiten de deur, een drankje en dansje doen in de stad, maar wie zegt dat een avond met je vrienden op de bank minder gezellig is? Precies! Ook na zo een periode kun je juist die uitstapjes buitenshuis zoveel meer gaan waarderen. Behalve je eigen kennissenkring zijn er ook gezellige en nuttige netwerkbijeenkomsten voor mensen die op zoek zijn naar een baan! Ontmoet hier nieuwe mensen en leer nieuwe dingen over solliciteren! 

              Werkeloos_CV-Voorbeeld.nl

6. Me-Time

Een van de voordelen van het werkloos zijn: tijd voor jezelf! Je hebt nu misschien niet het budget om naar de masseur of pedicure te gaan, maar wel alle tijd om jezelf die heerlijke massage of voetenbehandeling te geven. Of pak een goed boek erbij en kruip lekker weg op de bank! Geniet van je Me-Time! 

Wist je dat: je door veel tijd met jezelf door te brengen erachter komt wie je bent en wat je echt leuk vindt in het leven. Tijd om te ontdekken dus!

7. Je bent meer dan je baan

Als je baan wegvalt blijf jij over! Je bekleedt niet alleen die functie in het bedrijf, je bent veel meer dan dat. Je bent die leuke zus, broer, vriendin, vriend, moeder, opa, partner. Tijd om eens helemaal aanwezig te zijn in die functies. Geniet van deze tijd die je hebt, voor je het weet ben je weer aan het werk!

8. Start met vrijwilligerswerk 

Ok, je hebt nog tijd over? Waarom start je niet met vrijwilligerswerk? Leer je nieuwe mensen kennen, bouw je je netwerk uit en leer je nieuwe dingen! Of altijd al iets willen doen voor andere mensen zonder er betaald voor te krijgen? Dit is je kans! 

9. Blijf jezelf ontwikkelen 

Is vrijwilligerswerk niet helemaal je ding. Begin een cursus of opleiding! blijf jezelf ontwikkelen. Straks in het sollicitatiegesprek gaan ze waarschijnlijk vragen wat je in deze periode hebt gedaan. Hoe mooi zou het dan zijn als je kunt aangeven dat je de kans hebt gegrepen om een cursus of opleiding te gaan volgen! 

10. Beweging is altijd goed 

Als je sport, ga dit dan juist wat vaker doen nu je meer tijd hebt en blijf letten of wat je eet en drinkt. Het advies is om fit te blijven, voor jezelf, maar ook voor je volgende baan! Wanneer je sport stop je ook met piekeren over  je situatie. Het geeft je hoofd even rust! Sporten hoeft niet veel geld te kosten. 
                     
 
         Tip: download het gratis hardloopprogramma van Evy!

          Ochtendzon_CV-voorbeeld.nl

Bronnen: theperfectyou.nl / unsplash / Intermediair