Sites die je moet raadplegen voor je solliciteert

Sites die je moet raadplegen voor je solliciteert

8 sites die je moet raadplegen voor je solliciteert

Je hebt een sollicitatiegesprek? Proficiat! Nu moet je je zo goed mogelijk op dat gesprek voorbereiden. Deze 8 sites kunnen je daar bij helpen.

 1. De website van het bedrijf
  Het is belangrijk om de juiste informatie over het bedrijf te verzamelen. Zoek het organigram van het bedrijf op zodat de structuur, de hiërarchie en de werking van het bedrijf duidelijk worden. Lees ook de laatste persberichten, want daarin laat het bedrijf zien welk imago ze aan de buitenwereld willen laten zien en wat er leeft in het bedrijf.


   
 2. De website van de concurrentie
  Neem ook eens een kijkje op de website van de concurrentie om een algemeen beeld te krijgen van de sector. Wat zijn de sterke en zwakke kanten van de concurrenten? Wat is hun positie op de markt? En positioneren ze zicht tegenover het bedrijf waarvoor jij solliciteert?
   
 3. Informatieve websites
  Als er problemen zijn in het bedrijf, zal dat natuurlijk niet op hun website staan. Om een objectief beeld te krijgen, kan je het bedrijf eens googelen en op informatieve websites nagaan of het bedrijf om slechte redenen in deactualiteit is geweest. Als er veel informatie te vinden is over stakingen, herstructureringen of juridische problemen, weet je hoe laat het is.
   
 4. De sociale media van het bedrijf
  Wat je ook zeker moet bekijken, zijn de sociale media van het bedrijf. Doe dat zeker als je solliciteert voor een functie op het communicatie- of marketingdepartement. Op die manier wordt de algemene toon van het bedrijf duidelijk. Bekijk ook de foto’s van de werknemers en ontdek welke dresscode van toepassing is.
   
 5. Websites met jaarverslagen
  Als je van plan bent ontslag te nemen van je huidige job en naar een ander bedrijf over te stappen, wees dan zeker dat het bedrijf geen financiële problemen heeft. Relevante gegevens kan je vinden op het jaarverslag dat (bij beursgenoteerde bedrijven) te vinden is op hun website of op andere websites zoals De Tijd en Jaarverslag.
   
 6. De profielen van de rekruteerders
  De rekruteerder gaat jouw online profielen zeker grondig doornemen. Zorg er dan ook voor dat er geen bezwarend materiaal op Facebook, Twitter en LinkedIn te vinden is. Aarzel niet zelf de interviewer eens te googelen. Je zal de persoon niet alleen snel herkennen, maar je hebt ook een duidelijk beeld van hem en zijn professioneel parcours. Dat maakt het voor jou gemakkelijker om een band met hem te scheppen.


   
 7. Het profiel van de andere werknemers
  Zoek ook de andere werknemers eens op het internet, baseer je daarvoor op het organigram van het bedrijf. Check ook zeker het profiel van de persoon die je zal vervangen, als je zijn of haar naam kent.
   
 8. Google je eigen naam
  Vergeet zeker niet je eigen naam te googelen. Zo ben je zeker dat er geen informatie online staat die je reputatie kan schaden.

 

Op zoek naar andere slimme sollicitatietips

Bron: Vacature.com, loopbaan-visie.nl